Igraonica reflex

 

SENZORNA INTEGRACIJA

 

Igra je primarni medij kroz koje svako dijete istražuje sebe, ljude i svijet oko sebe – svoju okolinu, počevši od samog rođenja. Dijete kroz igru uči, razvija se, osjeća samostalnost, samopouzdanje, te razvija vještine na motoričkom, emocionalnom, kognitivnom, socijalnom i govornom području, a koje su bitne za daljnji razvoj. Iz tih je razloga važno da dijete ne uči samo iz promatranja, već mu je potrebno omogućiti da samostalno uči kroz iskustvo – dopustiti mu eksperimentiranje s različitim materijalima, igrama…

 

Upravo to pruža igra kroz senzornu integraciju. Kroz igru, djetetu se pružaju razna senzorna iskustva kroz korištenje opreme koja pruža intenzivna proprioceptivna, vestibularna i taktilna iskustva, kao i vizualna i auditivna, sve to u senzorno bogatoj i sigurnoj okolini za dijete.

Znakovi koji ukazuju na disfunkciju senzorne integracije su :

  • Motoričko razvojno zaostajanje
  • Prekomjerna ili nedovoljna osjetljivost na zvuk, dodir, miris, zvuk..
  • Teškoće koncentriranja, te smetnje učenja
  • Teškoće grafomotorike
  • Upadno ponašanje (agresija) ili povlačenje u sebe
  • Nespretnost – problemi s kretanjem
  • Problemi s motoričkim planiranjem
  • Usporen razvoj govora
  • Kognitivno-perceptivne poteškoće

 

 

 

 

 

 

 

KAKO IZGLEDA IGRA KROZ SI TRETMAN?

Tretman se provodi u senzorno bogatoj okolini, tzv. Senzornom kabinetu. Prilikom tretmana, terapeut adaptira okolinu djetetu kroz zabavne aktivnosti koje su suptilno strukturirane tako da dijete konstantno nailazi na njemu prilagođene izazove. Igra kroz SI tretman se vodi od strane stručne osobe iz područja radne terapije, te senzoričke integracije, a cjelokupan tretman roditelji su u mogućnosti gledati iz zasebne prostorije, bez straha od ometanja djeteta i terapeuta.

Cilj tretmana : je poticanje adaptivnih odgovora na aktivan, smislen i zabavan način kako bi se dijete ponašalo na funkcionalan način. Tijekom vremena, adaptivni odgovori će se generalizirati na okoliš izvan terapije, uključujući kuću, školu i širu zajednicu. Krajnji cilj tretmana senzorne integracije je omogućiti djeci s disfunkcijom senzorne integracije sudjelovanje u normalnim aktivnostima djetinjstva, kao što je igranje s prijateljima, uživanje u školi, te aktivnostima samozbrinjavanja i produktivnosti.

Kontakt osoba:

tel: 099  382 2650   Morana

igraonica@plasting-ortopedija.hr